Villa Drumi Dushi

Curaçao algemeen

"The Hidden Treasure of The Caribbean"

Curaçao is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en telt ongeveer 150.000 inwoners. Het heeft een oppervlakte van vierkante 444 km, een lengte van circa 61 km en een breedte die kan variëren van 4 tot 14 km. Het is het grootste eiland van de Benedenwindse eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Tot 10 oktober 2010 behoorde het eiland tot het voormalige land Nederlandse Antillen, waarvan het op Curaçao gelegen Willemstad de hoofdstad was. Curaçao ligt in de Caribische Zee, ten noorden van Venezuela. Geografisch behoort Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden (vanwege de ligging ten opzichte van de noordoostpassaat) en de Kleine Antillen, waarmee de eilanden ten oosten en zuiden van Puerto Rico aangeduid worden.

Curacao is gedurende anderhalve eeuw een kolonie van Nederland geweest. In de Caribische sfeer zijn de Nederlandse invloeden, waaronder de taal, dan ook goed merkbaar. Omdat de huidige bewoners voor een groot deel afstammen van mensen die van elders (o.a. West-Afrika, Europa en Latijns-Amerika) door de eeuwen heen naar Curaçao gekomen zijn is de prachtige smeltkroes ontstaan die je heden ten dage aantreft op dit prachtige eiland. Dankzij de vliegverbindingen tussen Amsterdam en Curaçao is het land decennia lang een populaire bestemming onder Nederlandse toeristen. Niet alleen toeristen weten het tropische eiland te vinden, landgenoten trekken ook naar Curaçao om daar tijdelijk of permanent te gaan wonen en/of werken. Net als Aruba en Bonaire is Curaçao een geliefde bestemming voor stages, waardoor je in het uitgaansleven op het eiland relatief veel Nederlandse jongeren tegenkomt. Wat betreft sfeer en landschap wijkt Curaçao duidelijk af van de ernaast eilanden Bonaire en Aruba. Waar Aruba zich vooral richt op de rijkere toerist uit de Verenigde Staten en Bonaire vooral een rustige duikbestemming is, is Curacao meer een eiland waar het alledaagse leven centraal staat en ook handel, naast het toerisme, een belangrijke inkomstenbron is.

 
Bon Bini

Het toerisme naar Curaçao is de afgelopen jaren flink gegroeid. Door uitbreiding van het aantal vluchten en pakketreizen naar het zonnige Curaçao is het aantal mensen dat vanuit Nederland een vakantie boekt explosief gestegen. Niet raar als je bedenkt dat het eiland steeds beter betaalbaar wordt, het gegarandeerd warm is en je daar niet te maken hebt met de terreurdreiging die Europa wel teistert. 

De moedertaal van de Curaçaoënaars is het Papiamento of Papiaments. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn de enige eilanden waar Papiaments de moedertaal is. Het Papiamento werd als eigen taal ontwikkeld door de slaven die vanuit West-Afrika naar de eilanden werden getransporteerd. Langzamerhand werd de taal door andere bevolkingsgroepen geadopteerd en verrijkt met andere talen zoals het Portugees, Nederlands, Spaans en Engels. Het Papiamento, is naast het Nederlands en het Engels, als officiële taal erkend.

 

Curaçao heeft een tropisch klimaat. Dit betekent voor Curaçao een warm en zonnig klimaat met weinig regen. De warmte wordt enigszins getemperd door de noordoostpassaat, die aangenaam verkoelend werkt. De noordoostpassaat is de tropische wind, die bijna constant vanuit het Noordoosten richting de evenaar waait. De gemiddelde temperatuur is 27,5 °C en het verschil tussen dag en nacht is maar 5 °C. De zeewatertemperatuur is hoog met gemiddeld 27,1 °C.

Vervoer

 
 

Auto huren?
Holiday Rentals Curacao

Wij hebben goede ervaringen met de autoverhuur via Holiday Rentals Curacao. Maar er zijn natuurlijk ook vele andere mogelijkheden.